Drukdrukdruk

Het druk hebben. Sinds ik me bewust ben van wat een loze term het is, probeer ik ‘m niet meer te gebruiken. Dat lukt vrij aardig. Het is soms alleen even zoeken naar welke woorden je dan wel wilt gebruiken. Bedrijvig, lekker veel te doen, genoeg op de agenda…er zijn wel verschillende alternatieven, maar als je die alleen gebruikt om het woordje ‘druk’ te vermijden, dan worden die nieuwe woorden vanzelf weer betekenisloos.

Het gevolg verder is dat het ook lastig wordt als ánderen veronderstellen dat “jullie altijd zo druk zijn”. Niet omdat zij het niet goed bedoelen, maar omdat ik het dus een loze term vindt. En omdat de term misschien wel loos mag klinken, maar er vaak toch iets in doorklinkt van ‘zou het allemaal niet een tandje minder moeten’ of van ‘hoe doe je dat in vredesnaam’. Wat dan weer meer zegt over die ander en zo, ja ja dat begrijp ik allemaal wel.

Nóg vervelender wordt het als mensen míjn ‘druk zijn’ in de wandelgangen gaan verbinden aan de mate van míjn hoofdpijn. Vooral als het niet vragend wordt gesteld maar gewoon wordt geconcludeerd. Ook ‘gehoord’: dat we elk weekend alle avonden op pad zijn, dat we elke avond aan het werk zijn en dat er altijd wel iemand op de koffie zit of een borrel komt halen. En dat is dan wel weer erg grappig; iets met een gat tussen waarheid en perceptie.

Druk versus actief
Maar goed, terug naar ‘druk zijn’. Ik had het daar een paar dagen geleden met iemand over terwijl ik met een Hawaiislinger om m’n nek en een voor mijn doen te bloemig jurkje aan (want tropical party) vertelde over het werken aan m’n boek. Wat bleek: daar had hij het thuis toevallig net met zijn vrouw over gehad. Ja, over míjn werk aan míjn boek. En over Peters studie. En onze kinderen. En ons werk. En de opvang voor een kleutermeisje eens in de maand. En ‘de rest’ (ik denk dat hij daarmee op ons huis en ons sociale leven doelde).

Hij en zijn vrouw waren tot de conclusie gekomen dat wij ‘gewoon heel actief zijn’ . Prima omschrijving. Ten eerste omdat hij hardop vertelde dat ze ons leven even kort hadden doorgenomen, ten tweede omdat er in het gesprek veel vragen over en weer gesteld werden en ten derde omdat hij zelf al benadrukte dat er aan het woord ‘actief’ geen oordeel hangt. Het is heel wat anders dan ‘druk zijn’, dat een bepaalde onrust impliceert. Druk zijn gaat over rennen en vliegen en alles nét niet. Terwijl ‘actief zijn’ meer gaat over energie en bezig zijn. Vonden wij dan. De bloemenketting had ik inmiddels af gedaan want irritant.

Magnetronmaaltijden
En ja, het afgelopen jaar hebben we véél gedaan, maar het was níet onrustig. Het was ook niet tegen je zin tot midden in de nacht werken, het was niet tranen met tuiten, het waren geen weken vol magnetronmaaltijden, geen kinderen die de oppas mama noemden of zonder brood naar school vertrokken. En ja, het was wel met stapels wasgoed op de bank, met smart uitkijken naar de schoonmaakster, om-en-om af en toe een uurtje met de kinderen op pad gaan en gewoon steeds het bovenste van je stapel kleding (uit de wasmand) graaien zodat je uiteindelijk heel de week maar twee setjes draagt. Maar weet je wat: dat interesseert mij geen flapdrol. Mijn doelen bestaan niet uit de was wegwerken en er elke dag zo origineel mogelijk uitzien.

En wie zich eventueel in de toekomst zorgen maakt: kom vooral een keer langs voor een borrel. Als we tenminste thuis zijn en geen computer voor onze neus hebben. Je loopt dan alleen nog het risico dat er een wasmand in de weg staat. Maar die kan gewoon aan de kant gezet. Echt.